Αξιοθέατα

Πλατεία Διονύσιου Σολωμού
Η πλατεία του Εθνικού Ποιητή Δ.Σολωμού είναι η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία της πόλης και σε αυτήν γίνονται πολλές εκδηλώσεις θρησκευτικού αλλά και πολιτιστικού χαρακτήρα.Εκεί δεσπόζει και το άγαλμα του Εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, αντίγραφο του αρχικού που ήταν έργο του Αθηναίου γλύπτη Γεωργίου Βρούτου. Η πλατεία βρίσκεται στο τέλος της κεντρικής αποβάθρας του λιμανιού και η σημερινή της μορφή (πλακόστρωση) είναι μετασεισμική. Στην θέση της παλαιότερα υπήρχε θάλασσα, αλλά κατά την διάρκεια της επέκτασης της πόλης, το σημείο εκείνο επιχωματώθηκε. Εξάλλου παλαιότερα ονομαζόταν του "Μώλου" επειδή σχηματίστηκε από την επιχωμάτωση της περιοχής. Γύρω της δεσπόζουν αξιόλογα κτίρια χτισμένα κυρίως ακολουθώντας την προσεισμική μορφή τους, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Μώλου.Στην αριστερή πλευρά της πλατείας του Δ. Σολωμού βρίσκεται το Δημαρχείο του Δήμου Ζακυνθίων και στην νότια άκρη της πλατείας το άγαλμα του Ούγκο Φώσκολο. Εκεί βρίσκονται ακόμα, και τα αγάλματα του μουσουργού Παύλου Καρέρ και το Άγαλμα της Ελευθερίας. Τέσσερα κτίρια στη ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Διονυσίου Σολωμού καθώς και ο ανοιχτός χώρος της Πλατείας έχουν χαρακτηρισθεί ως Διατηρητέα.

Ενετικό Κάστρο
Το Ενετικό Κάστρο κατασκευάστηκε, στα πρώτα χρόνια της Ενετοκρατίας στη Ζάκυνθο (τέλη 15ου , αρχές 16ου αιώνα). Εικάζεται ότι κτίστηκε στην ίδια θέση του παλαιού μεσαιωνικού κάστρου. Πανύψηλα τείχη με λαξευτή πέτρα. Έχει τρεις πύλες. Η τρίτη φέρει στο πάνω μέρος της τον ενετικό λέοντα, σύμβολο της Ενετικής Δημοκρατίας. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν οι φυλακές, που είναι θολωτές, χαμηλές σε ύψος και φτιαγμένες από πέτρα. Μετά τις φυλακές βρίσκεται ο κεντρικός προμαχώνας του φρουρίου. Υπάρχουν επίσης ερείπια κάποιων από τις πολλές εκκλησίες που είχε παλιά το Κάστρο και το αναστηλωμένο πέτρινο κτίριο της Πυριτιδαποθήκης με τους τεράστιους τοίχους του και τα καγκελόφραχτα παράθυρά του.

Πλατεία του Αγ. Μάρκου
Η συγκεκριμένη πλατεία κατέχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία , τόσο για την πόλη της Ζακύνθου . όσο και για ολόκληρο το Νομό. Η πλατεία του Αγ. Μάρκου ( Στην βιβλιογραφία που αφορούν τα παλαιότερα χρόνια αναφέρεται ως “Πλατύφορος”) αποτελούσε το πιο αξιόλογο κέντρο κοινωνικής ζωής της Ζακύνθου. Προσωπικότητες των γραμμάτων συναντιώτουσαν εκεί και αντάλλασσαν απόψεις και πολλά ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τις πολιτικές εξελίξεις στη Ζάκυνθο, συνέβησαν εκεί. Σε αυτή την πλατεία το 1797 οι Ποπολάροι έκαψαν και το Libro D'Oro των ευγενών. Το δέντρο της ελευθερίας στο κέντρο της πλατείας συμβολίζει την απελευθέρωση από τους Ενετούς και την υποδοχή των Γάλλων δημοκρατικών. Εδώ βρίσκεται και ο Καθολικός Ναός του Αγ. Μάρκου που ιδρύθηκε το 1518. H καθολική εκκλησία του Αγ. Μάρκου ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα ως παρεκκλήσι του μοναστηρίου των Φραγκισκανών καλόγερων. Αργότερα αποτέλεσε τον καθεδρικό ναό της Λατινοεπισκοπής Ζακύνθου - Κεφαλληνίας. Σήμερα αυτή η επισκοπή έχει καταργηθεί και ο Άγιος Μάρκος λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι. Η αρχική του μορφή ήταν ιδιαίτερα επιβλητική και ο εσωτερικός του διάκοσμος πολύτιμος , αλλά λίγα από τα εσωτερικά του εκθέματα διασώθηκαν. Μετά τους σεισμούς, η εκκλησία αυτή, ξαναχτίστηκε σε μικρότερες διαστάσεις. Είναι η μοναδική καθολική εκκλησία στην Ζάκυνθο. Στην πλατεία του Αγίου Μάρκου βρισκόταν και το ιστορικής σημασίας Καζίνο του νησιού, τόπος συνάντησης των Φιλελευθέρων, το οποίο όμως με τους σεισμούς του 1953 καταστράφηκε και μετασεισμικά στην θέση του κτίστηκε το "Μαυσωλείο Σολωμού, Κάλβου και επιφανών Ζακυνθίων" που αποτελεί και το σημαντικότερο κτίσμα της πλατείας.

Μπόχαλη
Η πιο ξακουστή περιοχή του νησιού είναι η Μπόχαλη, η οποία βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο της πόλεως της Ζακύνθου και απέχει μόλις 2 χμ από αυτήν. Από εκεί η θέα είναι μαγευτική καθώς μπορούμε να θαυμάσουμε από ψηλά όχι μόνο την πόλη αλλά και το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου που εκτείνεται μπροστά σου, το λιμάνι, το Αργάσι και τον κόλπο του Λαγανά. Είναι από τις παλαιότερες γειτονιές της Ζακύνθου καθώς αποτέλεσε την πρώτη περιοχή επέκτασης της παλιάς πρωτεύουσας που κάποτε βρισκόταν μέσα στο κάστρο. Λόγω των σεισμών τα αρχοντικά της έχουν καταρρεύσει αλλά αξίζει να περπατήσετε στα στενά της με τα παλιά σπίτια. Το παράξενο σχήμα των λοφίσκων σε συνδυασμό με τις αρμονικές αντιθέσεις των χρωμάτων δημιουργούν μια θαυμάσια ατμόσφαιρα. Ένας μικρός ανήφορος σε οδηγεί στο λοφίσκο του Αντίλαλου, λίγο πριν το χωριό. Ο λόφος της Μπόχαλης είναι κατάφυτος από ελαιόδεντρα και πεύκα. Παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο προς την Μπόχαλη φτάνουμε στην κεντρική πλατεία του προαστίου αυτού όπου βρίσκονται πολλά μαγαζιά για φαγητό, ποτό κτλ. Στην αριστερή πλευρά της πλατείας βρίσκεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με το βυζαντινό εικόνισμα της Θεοτόκου. Αρκετά τμήματα του ναού εκλάπησαν από την παλιά εκκλησία της Χρυσοπηγής του 16ου αιώνα που αρχικά βρισκόταν μέσα στο Κάστρο. Μέσα στο ναό μπορούμε να θαυμάσουμε το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και την εικόνα της Παναγίας που έχει επενδυθεί με ασήμι ενώ η μορφή της από το πέρασμα του χρόνου έχει αλλοιωθεί. Η εικόνα αυτή χρονολογείται από το 848.Το πανηγύρι της Παναγίας γίνεται την Παρασκευή του Πάσχα. Συνεχίζοντας τον ανήφορο φτάνεις στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το βενετσιάνικο κάστρο. Περνώντας την πύλη των λεόντων του κάστρου βρίσκεσαι στο εσωτερικό του, που αποτελεί αληθινό μνημείο της ιστορίας του νησιού. Τα τείχη του προστάτευαν τους κατοίκους από τις επιθέσεις των Τούρκων και των πειρατών. Η περιοχή της Μπόχαλης ήταν από τις πρώτες περιοχές που αναπτύχθηκαν από πολύ παλιά καθώς η πρωτεύουσα του νησιού ήταν μέσα στο Ενετικό Κάστρο το οποίο βρίσκεται εκεί. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να διατηρήσουν την παράδοση με παραδοσιακά χτίσματα. Οι δρόμοι μέσα στο χωριό είναι λιθόκτιστοι διατηρώντας την παλιά αρχιτεκτονική του νησιού.

Φάρος Κεριού
Ο φάρος του Κεριού ανήκει στο ομώνυμο χωριό που απέχει περίπου 20 χμ από την πόλη της Ζακύνθου. Είναι χτισμένος στο χείλος ενός απότομου γκρεμού βάθους 200 περίπου μέτρων στο ακρωτήρι Μαραθία και βοηθά χρόνια τώρα τα πλοία που πλέουν από εκεί. Κατασκευάστηκε το 1925 και έχει ύψος 9 μέτρα. Η θέα είναι εκπληκτική και μαγευτική. Απότομες επιβλητικές ακτές, απέραντο γαλάζιο, άγρια φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με το καταπράσινο ορεινό τοπίο συνθέτουν μια εικόνα που κανείς ποτέ δεν θα βγάλει από την σκέψη του.Το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου εκτείνεται μπροστά σου καθώς και οι Μυζήθρες ( δυο πελώριοι άσπροι βράχοι μέσα στην θάλασσα). Όπου κι αν σταθείς να αγναντέψεις, κυρίως στην δυτική μεριά του νησιού οι απότομοι βράχοι ενώνονται με τη θάλασσα, μέσα σε μια αποθέωση της φυσικής ομορφιάς. Εδώ μπορεί να θαυμάσει κανείς ένα από τα πιο μαγευτικά ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας. Η πρόσβαση προς αυτόν είναι εύκολη αφού πλησιάζεις πολύ κοντά σε αυτόν ενώ θα χρειαστεί και περπάτημα λίγων μέτρων.