Γεωγραφικά Στοιχεία

Το σχήμα της Ζακύνθου είναι ακανόνιστο τριγωνικό με το μεν βορειότερο άκρο του νησιού να καταλήγει στο ακρωτήρι Σκινάρι, ενώ στο νότιο-νοτιοανατολικό να σχηματίζεται ο κόλπος του Λαγανά μεταξύ των δύο ακρωτηρίων, Μαραθιά δυτικά και Γέρακας, ή Γεράκι, ανατολικό. Μέσα στον κόλπο του Λαγανά υπάρχουν τρία νησιά, το Μαραθωνήσι, ο Άγιος Σώστης και το Πελούζο, ενώ 37 ναυτικά μίλια νότια του Λαγανά βρίσκονται οι νήσοι Στροφάδες. Ο κόλπος του Λαγανά, με τη μαγευτική παραλία του, έχει ανακυρηχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο καθώς είναι τόπος ωοτοκίας της υπό εξαφάνιση χελώνας Καρέττα-Καρέττα. Οι δυτικές ακτές έχουν μήκος περίπου 34 χλμ. είναι βραχώδεις και απότομες σχηματίζοντας πολλές σπηλιές και κολπίσκους. Αντίθετα οι ανατολικές ακτές που βλέπουν προς την Πελλοπόννησο και έχουν μήκος 37 χλμ είναι αμμώδεις με όμορφες παραλίες.
Κλίμα: Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές από Νοέμβριο μέχρι Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος. Έχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της σταφίδας καθώς και των ανθοκομικών.

Τοπικά-παραδοσιακά προϊόντα

Ελαιόλαδο: Το νησί της Ζακύνθου είναι γεμάτο ελαιώνες και ένα από τα κυριότερα προϊόντα παραγωγής μαζί με τη σταφίδα, είναι το ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλά ελαιοτριβεία, σε κάθε χωριό του νησιού, που παράγουν το λάδι, με τον παλιό φυσικό τρόπο, που πιστοποιεί την ποιότητα του λαδιού, χωρίς να την αλλοιώνει. Ένα ακόμη Ζακυνθινό προϊόν, που εξάγεται και είναι γνωστό για την εξαιρετική ποιότητά του.


Κρασί: Το νησί της Ζακύνθου αποτελείται από μεγάλες εκτάσεις με αμπελώνες, για την παρασκευή πολλών διαφορετικών τύπων κρασιού. Παραδοσιακά, κάθε οικογένεια παράγει το δικό της κρασί, αφού οι Ζακυνθινοί το περιλαμβάνουν καθημερινά στο τραπέζι τους. Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες κρασιού, που κάθε μία ξεχωρίζει για τη γεύση, το χρώμα και το άρωμά της. Πολλοί παραγωγοί διαθέτουν το κρασί στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

Μέλι: Στην ορεινή Ζάκυνθο, παράγεται το Ζακυνθινό μέλι, με παραδοσιακό και φυσικό τρόπο. Έχει υπέροχη γεύση και ιδανική πυκνότητα. Μπορείτε να προμηθευτείτε το Ζακυνθινό μέλι από τα καταστήματα αλλά και τους τοπικούς παραγωγούς και μπορείτε να τους ζητήσετε να δοκιμάσετε κυρήθρα, που είναι πολύ εύγευστη και θρεπτική.

Σταφίδα: Στη Ζάκυνθο, σε μεγάλες εκτάσεις, καλλιεργείται μαύρη σταφίδα, ένα προϊόν που αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εισόδων των τοπικών γεωργών, εδώ και πολλά χρόνια. Η σταφίδα χρησιμοποιείται στη χώρα μας, εκτός από τρόφιμο και για την παρασκευή άλλων προιόντων, όπως το οινόπνευμα, αλλά εξάγεται και σε άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης

Tυρί: Στο νησί, παράγεται σκληρό πικάντικο τυρί, από κατσικίσιο γάλα και γάλα προβάτου, γνωστό ως λαδοτύρι. Η διαδικασία παραμένει ακριβώς ίδια με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Το λαδοτύρι, ονομάζεται έτσι, αφού παραμένει για μεγάλο διάστημα, μέσα σε μεγάλα δοχεία με ελαιόλαδο και αποκτά μια υπέροχη πικάντικη γεύση. Επίσης, πολλές οικογένειες φτιάχνουν μυζήθρα, ένα μαλακό εύγευστο τυρί.

Κρέας: Στο εύφορο νησί της Ζακύνθου εκτρέφονται ζώα (αιγορόβατα, κατσίκια, αγελάδες) που μεγαλώνουν με φυσικό τρόπο, έτσι ώστε το κρέας τους θεωρείται ότι είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Μαντολάτο - Φυτούρα - Παστέλι: Το μαντολάτο, η φυτούρα και το παστέλι, είναι τοπικά γλυκίσματα, τα οποία παράγονται μόνο στο νησί, με συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Το μαντολάτο παρασκευάζεται με ασπράδια αυγών, μέλι, ζάχαρη και αμύγδαλο και κατά την παράδοση, καταναλώνεται κυρίως την περίοδο του Καρναβαλιού. Η φυτούρα παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, τηγανίζεται και προσφέρεται με πολύ ζάχαρη. Τέλος, το παστέλι παρασκευάζεται με σουσάμι, μέλι και αμύγδαλο ή ζαχαρωτά. Κατά την παράδοση, καταναλώνονται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο και παρασκευάζονται σε διάφορους πάγκους, στην πόλη της Ζακύνθου.

Κεραμικά: Στη Ζάκυνθο επίσης, υπάρχουν πολλά εργαστήρια κεραμικής τέχνης, όπου τεχνίτες, είτε αυτοδίδακτοι είτε όχι, δημιουργούν υπέροχα χειροποίητα κεραμικά Λαϊκής τέχνης. Μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο από αυτά τα εργαστήρια, να έρθετε σε επαφή με τον πυλό και να γνωρίσετε τη διαδικασία από κοντά. Το αρχικό στάδιο κατασκευής είναι η διαμόρφωση του πηλού και αφού τα αντικείμενα χαρακτούν με ακίδα και διακοσμηθούν, ψήνονται. Τέλος, αφού μπουν και τα χρώματα, ξαναψήνονται. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα σχέδια και η τεχνική βυζαντινών κεραμικών και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν δύο πανομοιότυπα σχέδια, αφού είναι χειροποίητα.