Το χωριό

Το Γύρι Ζακύνθου είναι ένα χωριό του νομού Ζακύνθου με πληθυσμό 50 κατοίκους που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, στην ορεινή Ζάκυνθο.

Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 570 μέτρων και είναι ο ψηλότερος κατοικημένος οικισμός της νήσου.
Ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και είναι ένας από τους λίγους οικισμούς του νησιού που διαθέτουν ακόμη στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής της Ζακύνθου. Ζακυνθινοί ιστορικοί και ιστοριοδίφες αναφέρουν ότι το όνομά του μπορεί να προέρχεται από παραφθορά της λέξης Υρία, που ήταν –κατά Πλίνιο– η παλιά ονομασία της Ζακύνθου. Αναφέρεται σε τοπικά έγγραφα από το 16ο αιώνα. Είναι μικρός και μαζεμένος οικισμός, που διατηρεί, σε μεγάλο βαθμό, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Το Γύρι έχει μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία της πέτρας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και εδώ υπάρχουν ακόμη σπουδαίοι «μαστόροι τση πέτρας».

To Γύρι είναι ένα από τα λίγα χωριά που έχουν διασωθεί από τον σεισμό του 1953 διατηρώντας την γραφικότητα του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Μπορείς να κάνεις μια βόλτα στα πλακόστρωτα στενά του και να θαυμάσεις τα πετρόχτιστα σπίτια με τους περιποιημένους κήπους, να πιεις κάτι ή να φας στο γραφικό ταβερνάκι του χωριού. Στο Γύρι η φύση είναι υπέροχη αφού είναι κτισμένο σε λόφο περιτριγυρισμένο από πυκνόφυτα δάση.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Ναό του Προφήτη Ηλία, ο οποίος χτίστηκε αμέσως μετά τους σεισμούς του 1953 όπως ακριβώς ήταν η παλιότερη εκκλησία που είχε ανακαινιστεί το 1887. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εσωτερικό του ναού με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του και την επαργυρωμένη ελαιογραφία του Προφήτη Ηλία.